På biblioteken finns böcker och tidningar på många olika språk – och språkkurser för dig som vill lära dig ett nytt. Flera av biblioteken ordnar språkcaféer för dig som vill öva på att prata svenska.
Den romske sångaren Hans Caldaras berättar om sitt liv och om utanförskap i både det svenska och det romska samhället. Han beskriver också romernas historia med utblickar i Europa.
Rosita älskar att sjunga. Men för övrigt försöker hon att inte märkas i skolan. Hon hör till de resande, ett folk som enligt vissa inte finns alls och som enligt andra inte är värt något. Tillsammans med Lena och Nattie repar Rosita deras egen låt till talangjakten. Är de tillräckligt bra?
Gina Ionescu är en 25-årig romsk kvinna från Rumänien. Hon försörjer sig genom att tigga pengar på Sveriges gator och bodde i tältlägret i Sorgenfri i Malmö. Boken är en skildring av hennes liv, hur hon mot alla odds lyckas överleva i en värld som inte har något till övers för sådana som hon.
En främmande människa liknar en eld som glöder tyst under askan. Så länge askan existerar kan ingen njuta av eldens värme och färg. I antologin "Det glöder under askan" grävs unga romers tysta historier upp och kläs i ord. Historier som doftar kärlek och drömmar men också sorg och svek. "Det glöder under askan" ger dig möjlighet att lära känna medmänniskor som har bott i Sverige i drygt 500 år och fortfarande bemöts som främlingar. [Elib]
Jan Selling berättar här historiskt om romer i Sverige och internationellt och om viktiga personer och händelser. Om kampen för rättvisa och en ständig strid mot antiziganismen, om hur officiella ursäkter och erkännanden tvingats fram. Hur ser frigörelsens förutsättningar ut i Sverige och i andra länder? I bokens efterord tar två ledande romska röster till orda: Soraya Post och Hans Calderas.
Boken gavs ut första gången 1963. Katarina Taikon beskriver förhållandena för de romer som då bodde i Sverige. Hon berättar också om romernas kultur och sitt eget liv. I ett nyskrivet förord reflekterar författaren Karolina Ramqvist kring Katarina Taikons betydelse, för sin tid och för oss idag.
Biografi över Katarina Taikon (1932-1995). När Taikon kom ut med sin debutbok "Zigenerska" 1963 var hon 31 år och hade nyligen lärt sig att läsa och skriva. Boken gjorde henne till talesperson för romernas kamp för lika rättigheter i Sverige.
Sofia Taikon var ett barn när hon fördes till koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau och fångnumret Z-4515 tatuerades på hennes arm. 14 år gammal kom hon till Sverige med de vita bussarna. Sofia har berättat om sitt liv för författaren Gunilla Lundgren och boken är gjord i nära samarbete med hennes familj.
En romsk kvinna antar namnet Miriam och en judinnas identitet för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück. Hon kommer till Sverige med de vita bussarna och gör allt för att dölja sitt förflutna. Men när Miriams 85-årsdag ska firas tror familjen att hon har blivit dement när hon säger att hon inte heter Miriam.
Bilderbok. Nalle känner sig stor och vill sova själv. Men när natten kommer med alla sina märkliga ljud, vill Nalle ligga intill pojken i sängen. Och plötsligt låter något från köket! Vem, eller vad, kan det vara? Om att sova själv, sova tillsammans och om att göra sig vän med natten. Från 3 år.
Nalle känner sig stor och vill sova själv. Men när natten kommer med alla sina märkliga ljud, vill Nalle ligga intill pojken i sängen. Och plötsligt låter något från köket! Vem, eller vad, kan det vara? Om att sova själv, sova tillsammans och om att göra sig vän med natten.
Valdemar är en liten varg. Pappa säger att ärtorna på tallriken också måste ligga i magen innan Valdemar får sin chokladglass. Ärtorna är alldeles för gröna och runda tycker Valdemar. Lillasyster Linn däremot äter upp alla sina ärtor och snart sitter hon med en chokladglass i handen. Valdemar får en idé. Pappa har ju inte sagt vilken mage som ärtorna ska ligga i. Från 3 år och uppåt.
Valdemar är en liten varg. Pappa säger att ärtorna på tallriken också måste ligga i magen innan Valdemar får sin chokladglass. Ärtorna är alldeles för gröna och runda tycker Valdemar. Lillasyster Linn däremot äter upp alla sina ärtor och snart sitter hon med en chokladglass i handen. Valdemar får en idé. Pappa har ju inte sagt vilken mage som ärtorna ska ligga i.
En bilderbok skriven i samarbete mellan författaren Gunilla Lundgren och De romska barnens skrivarklubb. Här träffar vi lillasystern Isabelle som är i en ålder då hon kan allt och vet det mesta. Boken är tvåspråkig med parallelltext på svenska och romani.
Denna parallellspråkiga bok på romani och svenska skildrar Marie-Claudes vardag och intressen. Hon är nio år och bor med sin familj i Stockholm, gillar dans, musik, karate och att knyta kontakter med nya människor.
Nu har den fjärde boken i serien om Barnen på Tanto kommit. Böckerna är skrivna av Fred Taikon . Boken är på svenska och romska (Kalderás), med illustrationer från Jonas Rahm. Boken är även inläst på medföljande QR kod som kan laddas hem gratis. Inläsaren är Fred Taikon.
Sagan om en kendama är resultatet av optimismen, klokheten och förtroendet hos barnen i Ferentari, ett område i Bukarest där det bor många romer. E paramisi pa kendama si o resultáto kaj avél ánda optimísmo, godzaverimós, thaj ánda o pacamós kaj le gláti kaj besén ándo Ferentari, ándo Bukurésti, jekh gor kaj besén but rom.
Sofia Taikon var ett barn när hon fördes till koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau och fångnumret Z-4515 tatuerades på hennes arm. 14 år gammal kom hon till Sverige med de vita bussarna. Sofia har berättat om sitt liv för författaren Gunilla Lundgren och boken är gjord i nära samarbete med hennes familj.