På biblioteken finns böcker och tidningar på många olika språk – och språkkurser för dig som vill lära dig ett nytt. Flera av biblioteken ordnar språkcaféer för dig som vill öva på att prata svenska.
En romsk kvinna antar namnet Miriam och en judinnas identitet för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück. Hon kommer till Sverige med de vita bussarna och gör allt för att dölja sitt förflutna. Men när Miriams 85-årsdag ska firas tror familjen att hon har blivit dement när hon säger att hon inte heter Miriam.
Boken gavs ut första gången 1963. Katarina Taikon beskriver förhållandena för de romer som då bodde i Sverige. Hon berättar också om romernas kultur och sitt eget liv. I ett nyskrivet förord reflekterar författaren Karolina Ramqvist kring Katarina Taikons betydelse, för sin tid och för oss idag.
Jan Selling berättar här historiskt om romer i Sverige och internationellt och om viktiga personer och händelser. Om kampen för rättvisa och en ständig strid mot antiziganismen, om hur officiella ursäkter och erkännanden tvingats fram. Hur ser frigörelsens förutsättningar ut i Sverige och i andra länder? I bokens efterord tar två ledande romska röster till orda: Soraya Post och Hans Calderas.
Katarina Taikon - Ett liv är historien om flickan som föddes i ett tält, lärde sig läsa och skriva som 26-åring, blev framgångsrik författare och vigde sitt liv till kampen för romers rättigheter. Boken tecknar ett porträtt av såväl människan som aktivisten och författaren Katarina Taikon.
Lorenzo växer upp på en gård i södra Frankrike, i ett floddelta mitt bland rosa flamingos. Han ser inte riktigt livet som andra, eftersom han har autism. Varje vecka går han till marknaden för att åka stans enda karusell. Där träffar han Kezia, som sköter karusellen och de blir vänner. Men när andra världskriget når Camargue börjar den trygga tillvaron rasa samman. Kezia och hennes familj svävar i fara och till och med Lorenzos älskade flamingos är hotade.
Biografi över Katarina Taikon (1932-1995). När Taikon kom ut med sin debutbok "Zigenerska" 1963 var hon 31 år och hade nyligen lärt sig att läsa och skriva. Boken gjorde henne till talesperson för romernas kamp för lika rättigheter i Sverige.
Diktsamling av Angkhan Chanthathip som vann the S.E.A. Write Award 2013. Författaren beskriver konkret och poetiskt hur människorna har fått kämpa och vad det fått gå igenom för att överleva både fysiskt och psykiskt.
Den uruguayanska poeten Idea Vilariño (1920-2009) debuterade 1945 och gjorde sig känd för sina avskalade men känslosamma dikter om kärlek och död. Här introduceras hon på svenska med ett urval tongivande dikter från 50- och 60-talet. Boken är illustrerad av den svenske konstnären Pepe Viñoles, född i Uruguay 1946.