Den judiska lekkamraten Esther försvinner tillsammans med sin familj under andra världskriget. Pojken Wim i Holland tror länge att hans vän har dött. Men Esther och hela hennes familj överlever kriget på ett alldeles speciellt sätt. Det dröjer sjuttio år innan Wim får veta sanningen. Här finns också tonåringen Henny. Hon är mer arg än rädd under kriget. Varje dag klättrar Henny upp i ett äppelträd och spanar. Men vad spanar hon på?
Någon har kallat det för Goebbelsglappet: den korta tidsperiod som hinner gå mellan att något nytt djävulskap dyker upp i världen och att judarna får skulden för det. Under coronapandemin har vi kunnat se hur detta mönster har upprepat sig ännu en gång. I Hatet mot judarna berättar Björn Wiman om antisemitismens nya, förrädiska former i vår tid.
Bibliotekarien i Auschwitz är en otrolig berättelse om en flicka som riskerade sitt liv för att hålla böckernas magiska kraft vid liv under Förintelsen. Romanen är byggd på den verkliga berättelsen om Auschwitz-överlevaren Dita Kraus. Ur det mörkaste växer en berättelse fram om mod utöver det vanliga, och om hopp.
Efter succén med De bortglömda namnens bok är Kristin Harmel nu återigen aktuell med en gripande historia som utspelar sig under andra världskriget. Boken bygger på verkliga händelser.
Detektivarbetet för att få veta vad som egentligen hände de släktingar som "försvann" under andra världskriget förflyttar berättaren och läsaren över tre kontinenter, men också genom tid och rum. Medan de mördade träder fram i ljuset, i all sin modernitet och självklara livsvilja, hotar mörkret att sluka den som kliver in i det.Med sin unika förmåga att enkelt och slagkraftigt skildra vår existens berättar Joanna Rubin Dranger i "Ihågkom oss till liv" om det allra svåraste på ett sätt som både drabbar och ger oss nya insikter.En tecknad dokumentärroman om smärtan över att bli främmandegjord och avskuren från sin historia.
I Emerich Roths källare finns tio tusentals brev. De är skrivna av ungdomar efter att ha lyssnat på hans föreläsning om hur han lyckades överleva Förintelsen. I den här boken hittar du 101 av dessa brev från 30 år av föreläsande. Brev som väcker eftertanke. Brev som inger hopp. Brev som kan inspirera fler att engagera sig mot våld och rasism. Så att vi för Emerichs berättelse vidare. Så att vi aldrig glömmer.
"Denna bok är framtagen som en del av projektet Out. Projektet drivs av Emerichfonden och Fredens Hus med stöd av MUCF och Stieg Larssons Stiftelse."
Strax innan andra världskriget bryter ut anländer en ensam judisk pojke till Falun på flykt undan nazismen. Hela hans familj ska bli mördad och många år senare försöker hans dotter närma sig förintelsen genom samtal med en annan överlevare. Det blir en berättelse om hjälplöshet och ondska men också om medmänsklighet och om att hitta styrkan att gå vidare, trots att man vet att det värsta kan hända.
NOMINERAD TILL WOLFSON HISTORY PRIZE 2021. FINALIST I CUNDILL HISTORY PRIZE 2021. Hur ska vi kunna förstå oss själva om vi inte vet varifrån vi kommer, inte känner till vår bakgrund? Den här frågan hemsökte barn som överlevde Förintelsen och bara hade vaga minnen – eller inga minnen alls – av tiden före kriget. Barnen visste inte alltid vad de egentligen hette, vilka deras föräldrar var eller var de hade fötts. I denna bok låter oss historikern Rebecca Clifford möta ett antal judiska barn som hade drabbats av det här svårhanterliga ödet. Vi får följa barnen genom livet, ta del av deras tonår, vuxentillvaro och ålderdom. Se dem uppfinna sig själva – inför andras ögon såväl som sina egna. Clifford bygger framställningen på arkivmaterial av olika slag och andras och egna intervjuer. Hon vidgar perspektivet till att omfatta också människor som på olika vis tog hand om barnen efter krigsslutet och intresserar sig även för de forskare som studerade barnen, till exempel Anna Freud. Clifford vill framför allt kartlägga de långsiktiga följdverkningar som barnens erfarenheter av Förintelsen fick och lyfta fram den kamp barnen – som ofta fick höra att de hade haft tur – var tvungna att föra för att erövra rätten till en identitet som förintelseöverlevare. Resultatet har blivit en rik och ofta överraskande berättelse om vad en barndom präglad av förluster och uppbrott kan innebära – och om vad livet efter en sådan barndom har för omkostnader. Rebecca Clifford är professor i Europeisk historia vid Durham University.
Anne Franks dagbok utgiven i sin helhet och i direkt översättning från holländskan.Den innehåller ytterligare 42 dagar av Anne Franks liv. Här skriver hon om relationen till sin mamma, om förälskelsen i Peter som delade samma gömställe samt funderingar kring pubertet och att vara kvinna.
När Leon var tio år invaderade tyskarna Polen och hans familj tvångsförflyttades till gettot i Krakow. Leons pappa fick arbete på Schindlers fabrik och lyckades övertala Schindler att låta sonen arbeta vid hans sida. Leon blir nummer 289 på Schindlers lista och överlever tillsammans med föräldrarna och två av syskonen.
I början av 1930-talet flyttar en tysk fotograf till Mallorca med sin familj. När spanska inbördeskriget bryter ut flyttar mamman tillbaka till Tyskland med två av döttrarna. Där förföljs de på grund av sin judiska härkomst. Först 1949 kan de återvända till den spanska ön. Tant Wussi, författarens gammelfaster, berättar om sitt liv i boken som är vackert illustrerad med akvarellmålningar.
Stina Wollter berättar om människor, möten och händelser som påverkar och påverkat henne. Hon söker sig fram och undersöker normer, mod, kroppsideal, konst och kultur. Det handlar om Ylva och hennes ö, om vägen fram till försoning, frihetskänslor, förändring och motstånd. Om den mördade journalisten Anna Politkovskaja, om systerns sista dag i livet och om sökandet efter trygga rum i en värld som ständigt invaderar.
Här berättar komikern Marika Carlsson om de händelser som har format henne. Hur det är att vara adopterad från Etiopien. Att vara pingstvän och vilja frälsa alla. Att vara homofob och bli förälskad i en kvinna. Det är en historia om dagens Sverige, om utanförskap och gemenskap, om modet att fatta obekväma beslut och våga ta emot kärleken.
Vem var Robert Lind i Kramfors? Vad hade Jan i fickan? Och vad i helvete hade de för sig inne i banken efter tre?I "HasseåTage" guidar Kalle Lind läsaren genom humorduon Hasseåtages gemensamma produktion. Via nedslag bland dessa underhållningsgiganters många verk får vi en bild av vad som ledde fram till alla infall, influenser och improvisationer. Nyfiket, men inte okritiskt, studeras den tid som formade dem – och som de var med om att forma. Kalle Lind har tidigare skrivit den definitiva biografin om Hasse Alfredson. På sitt sedvanligt snedtänkta vis belyser han nu såväl välkända som okända och ökända sidor av ett av nittonhundratalets viktigaste svenska konstnärskap.
Nadim Ghazale var sju år när han flydde med sin familj från kriget i Libanon. Trettio år senare är han polisen som kämpar för Sverige, mot grov brottslighet och rasism. Samtidigt vill han inte lära sina egna barn arabiska. Hur kommer det sig? Det här är berättelsen om flykten, skulden, ilskan och kärleken. Om alla gånger han fått frågan om han säljer knark på väg mellan centralstationen och svt-huset, om varför han inte får hyra stuga på västkusten och om slumpen som gjorde honom till polis. Yrket som höll på att kosta honom livet. Men mest av allt är det här en bok om att bygga från noll och om det magiska ordet "välkommen".
1970 vinner en okänd 52-årig städerska Rabén & Sjögrens stora romantävling med Rapport från en skurhink, en dagbok från en hård låglönevardag. Jag har torkat nog många golv är en berättelse om en enastående kvinna, ett dokument över det politiskt präglade 1970-talets kulturliv, och en angelägen påminnelse om hur samhället fortfarande ser på kvinnor med låglöneyrken. För alla framsteg, all utveckling till trots - hur kommer det sig att så många lågavlönade kvinnor fått det sämre och inte bättre? Vad skulle Maja Ekelöf ha svarat på det?
Abbedissan kallades hon av somliga. Andra sade att hon hörde till tidens stora fröknar. Märkeskvinna sade en tredje. Säkert är att textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström ritade mattor som fortfarande nästan 80 år efter hennes död säljs för sexsiffriga belopp på världens auktionshus.Hon var stor redan under sin livstid. Riktigt stor. Ändå brändes alla brev, foton, skisser och anteckningar efter hennes död. Så vem hon egentligen var, har vi inte vetat. Inte förrän en livslång bevarad brevsamling dök upp, med brev till hennes nära väninna Clary Hahr.Journalisten Annika Persson har med hjälp av breven -- men också artiklar, böcker, mötesprotokoll, foton och en gammal vit resväska -- återskapat hennes historia.Så följ med till en tid när svensk textil drog kungligheter, adel och kändisar till de stora internationella utställningarna. När kvinnorna slogs för rösträtt och fick den. När fotsida kjolar och hellånga ärmar gav biljett att röra sig i världen. Och när tecknaren Märta Måås-Fjetterström tog för sig av all den nya friheten, skapade sig ett eget rum och levde i mötena med sina älskade kollegor och kamrater i ett av de första kvinnliga yrkesnätverken.
Jonas Eriksson var under arton år en av Fifas toppdomare. Nu berättar han öppet om den ensamma vägen till toppen, varför han slutade och vad som händer bakom kulisserna på den internationella toppfotbollen, som präglas av korruption, svågerpolitik och egoistiska världsstjärnor. Han skildrar de enorma krav som ställs på elitskiktet av domare, hur de blir utfrysta om de inte håller vikten eller klarar av extrema fysiska tester.Gör en proffsdomare en perfekt match, säger ingen ett ord om saken. Gör man en dålig, är man direkt allas hatobjekt, ensam ansvarig för allt. Med de förutsättningarna i ryggen gick Jonas gång på gång ut på de största och mest prestigefyllda fotbollsarenorna i världen.
Efter samtal och möten med den tidigare kriminalkommissarien Jan Olsson har författaren Peter Johansson gått på djupet med alla de brott som satt djupast avtryck i samtiden. Resultatet av omfattande research och intervjuer är en episk och fängslande krönika över de brott som satt djupast spår i den svenska nutidshistorien. Och inte minst är detta ett porträtt över det samhälle där de ägde rum.
I Rädd för sanningen vänder Janne Josefsson på linsen och konfronterar sig själv. Han ser tillbaka på reportagen han är mest stolt över, och dem han ångrar. Han tvingas också möta sin uppväxt och sin familjehistoria, och där finner han sanningar han lyckats dölja till och med för sig själv.
Daniel Bergman, ambulanssjuksköterska och filmare, debuterar som författare med en bultande historia om ett hjärta som ständigt gör sig påmint, både i bildlig och bokstavlig bemärkelse. Hjärtat är skriven till en djupt älskad dotter, skrivet med en nerv som gör boken till en hisnande läsning.
Ishockeyexperten Erik Granqvist kunde sitta på flygplan och tänka: Hoppas att vi störtar. Så djup var smärtan efter övergreppet han upplevt i ett omklädningsrum. I många år gömde han undan traumat.Nu vägrar han att vara tyst. För när Erik gick ut och berättade om övergreppet fick han inte bara nedsättande kommentarer från personer som ansåg att han förtalade sporten, han fick också skickat till sig mängder av berättelser från andra idrottsutövare som varit med om liknande upplevelser.I den här boken berättar Erik öppet om livet före, under och efter övergreppet. Om hur något som pågick i minuter kom att påverka ett helt liv. Om en ständig jakt på kickar i ett försök att leva vidare efter traumat. Men boken handlar också om hur Idrottssverige såg och ser mellan fingrarna på machokulturen i omklädningsrummen. Om mobbning, dolda övergrepp och en tystnadskultur som fortfarande lever.[Bokinfo]
Just när jag vände mig om lutade han sig framåt, andades varm öllukt mot mitt öra."Jag måste bara säga en sak", sa han. "Du är alldeles för snygg för att sitta i rullstol!"Journalisten Annika Taesler var tjugofyra år när hon kastades av hästen, bröt nacken och blev totalförlamad. I "Krymplingskortet" visar hon hur en funktionsnedsättning ger en identitet som påverkar alla delar av livet, inte bara den rent medicinska. Sex, näthat, Hollywoodfilmer, LSS, inspirationsporr, politiska beslut, rädsla, kroppshets: boken täcker högt och lågt, vardagligt och spektakulärt, och blottlägger hur personer med kroppar som går utanför normen fortfarande ses som mindre värda – ibland knappt ens som människor.Tills nu.[Bokinfo]
Välkommen till ridskolan handlar om lusten att arbeta och vikten av att dela ett sammanhang och intresse med andra. Det är en bok om kärleken till djur och om att våga, på sin egen nivå. Författaren Wenke Rundberg och fotografen Erja Lempinen har följt med under ett par dagar på ridskolan.