Joel växer upp med psykisk ohälsa och missbruk runt sig, men han berättar inte för någon hur han mår. I boken får du ta del av Joels personliga berättelse, men också fakta kring barns rättigheter och ungas psykiska ohälsa. Vad menas med att fara illa? Vad är egentligen psykisk ohälsa? Vad händer i kroppen vid stress och ångest? Var kan du få hjälp och hur kan du på bästa sätt ta hand om dig själv?.
Som ett fyrverkeri mot natthimlen exploderade DJ:n och producenten Avicii. En musikalisk visionär som genom sin känsla för melodier definierade epoken då svensk och europeisk housemusik tog över världen.Men Tim Bergling var också en introvert och skör ung man som blev vuxen i ett omänskligt uppskruvat tempo. Efter ett antal akuta sjukhusvistelser slutade han turnera sommaren 2016. Knappt två år senare tog han sitt liv."Tim – biografin om Avicii" är skriven av den prisbelönte journalisten Måns Mosesson, som genom intervjuer med Tims familj, vänner och musikerkollegor kommit stjärnproducenten in på livet. Boken ger en ärlig bild av Tim och hans sökande – och väjer inte för de svårigheter som han, och många andra unga i dag, kämpar med.
I den här boken kan du läsa ungas egna berättelser om psykisk ohälsa. Vi vill visa att den perfekta bilden man ofta ser på sociala medier inte är sann och att det är ok att prata om hur man mår på insidan. Du är inte ensam.
Kanske är det så att spöken föds ur hemligheter. Artonåriga Kasper har gått igenom en svår tid, men nu har han fått sitt drömjobb på nöjesfältet Gröna Lund. Där möter han Iris som lär honom hur man skrämmer skiten ur spökhusets besökare. Trettio år tidigare, i åttiotalets Stockholm, förändras livet för sextonåriga Håkan när han lär känna Grim. De lever och andas musik och har stora planer för sitt death metal-band. Allt går i kras när Grim dör, och Håkan lägger ner bandet. Vad var det egentligen som hände? Kasper, som är Håkans son, försöker ta reda på det. Tillsammans med Iris nystar han i de myter som omger bandet och hans pappas bästa vän. Grim, som dog så ung, helt oförklarligt. Vem var han? Och varför visar han sig i Kaspers drömmar? Grim är en gotisk spänningsroman som utspelar sig i samma Stockholm som den hyllade Norra Latin (2017). Det är en berättelse om ensamhet och gemenskap, vänskap och familj, och konstens livsomvälvande krafter. Sara Bergmark Elfgren debuterade med Cirkeln (2011) och är även dramatiker och manusförfattare. Hennes verk har översatts till ett tjugotal språk, samt nominerats till Augustpriset, Nordiska Rådets Barn-och Ungdomslitteraturpris och Prix Europa. Bland hennes övriga verk finns poddserien De dödas röster och teveserien Deg.
Låt värsta tiden i livet bli den bästa. Ny bok i värsta-bästa-serien som vänder sig lika mycket till tonåringarna som till lärare och föräldrar. Underhållande och med stor sakkunnighet avdramatiserar boken jobbiga ämnen och svarar på allt som rör tonåringens kropp och själ. En guide för unga och vuxna som ska bygga upp tryggare själv- och kroppskänsla och bättre psykisk hälsa.
Vad är meningen med livet? Varför får inte jag bestämma över allt själv? Vad händer i framtiden? En del frågor är lätta att svara på, som ett mattetal eller vilken favoritfärg man har. Men så finns de där riktigt kluriga frågorna. De som inte alltid har något svar. Om allt från varför kompisar sviker till vad som händer när man dör. Och det är just sådana frågor som den här boken handlar om. Ibland är det svårt att prata om känslor, man kanske tror att ingen förstår en. Men oftast är det precis tvärtom. Man är inte alls ensam och väldigt många funderar på exakt samma saker. Ska det kännas så här? är en uppföljare till hyllade Känsloboken som lästs av massor av barn och föräldrar. Genom att försöka sätta ord på känslorna kan man bli av med den gnagande oron som sitter i kroppen. Författaren och barnpsykologen Reyhaneh Ahangaran gör en fördjupning i ämnet. Boken passar barn mellan ungefär 7 och 12 år och deras föräldrar. Reyhanehs första bok Allt som händer inuti, om psykisk hälsa för mellanstadiebarn, blev liksom Känsloboken fint mottagen. Tillsammans med formgivaren och illustratören Annika Lundholm Moberg har hon återigen skapat en slags guide för små barn om stora känslor, med massor av igenkänning och exempel från vardagen. Språket är anpassat för barn som vill läsa själva, men boken passar bra att läsa högt tillsammans.
Om de finska soldaterna som under andra världskriget vårdades för psykiska krigsskador – »granatchockade«, apatiska, ångestfyllda. Deras trauman var stigmatiserande och har länge varit en undanskymd del av krigets historia.[Bokinfo]
Tröstebok för dig som är deppig är till tröst när nattsvarta tankar plågar dig och ångesten river. Det är inte en självhjälpsbok, utan ett komplement till din psykologiska och medicinska behandling. Det är en bok till dig som behöver veta att det kommer att bli bättre, även om det just nu inte känns så.[Bokinfo]
"45. Kvinna. 38 år. Hängning."Kapitlen i Blomsterdalen inleds med en lakonisk notering om vem som dött och hur. Grönland har världens högsta självmordsfrekvens och detta statistiska faktum bildar den såriga ramen i grönländska Niviaq Korneliussens roman som vann Nordiska Rådets litteraturpris 2021.Den namnlösa huvudpersonen upplevde sitt första självmord när hon bara var tretton år gammal. Själv vill hon begravas mellan de höga bergen i den östgrönländska staden Tasiilaq, där gravstenarna utan namn på kyrkogården i Blomsterdalen är täckta av blå, röda och rosa plastblommor som tyst skriker i den vita snön. Hon har en flickvän som hon älskar, en omtänksam familj, och hon har precis börjat på universitetet i Århus. Världen ligger framför hennes fötter, men ingenting känns rätt och mörkret sluter sig allt tätare runt henne. Blomsterdalen är en djävulskt våldsam, men också gripande och poetisk roman om tillhörighet, kärlek, vänskap och sorg – och om att leva i ett samhälle där ingen pratar om de döda.Ur Nordiska rådets jurys motivering: "Blomsterdalen handlar om kärlek, om vänskap och om att vara en del av ett postkolonialt samhälle. Det starkt berörande verket ger inblick i grönlänningarnas liv i dag, och i de trauman som ständigt sätter djupa spår i vardagslivet."[Bokinfo]
Visste du att Skåne både har legat djupt under vattenytan i ett tropiskt hav, varit ökenområde och täckt av ett kilometerhögt istäcke? Med den här bokens 18 utflykter kan du åka tillbaka i tiden och känna historiens vingslag. Du kan besöka allt från vulkaner till dinosaurier (eller i alla fall hitta spår av dem) och på köpet få en inblick i geologins spännande värld. De 18 utflyktsmålen, tillsammans med massor av andra tips på vad man kan upptäcka i närheten, bjuder på en mångfald av upplevelser. Inga förkunskaper är nödvändiga, det enda som behövs är nyfikenhet kring varför planeten vi bor på ser ut som den gör. Följ med till bland annat fossila korallrev, Sveriges enda kolfyndigheter, kontinenter som har kolliderat med varandra och jättelika stenar som inlandsisen har lämnat kvar. Du kommer att kunna vaska guld, leta fossil och se berggrund som har försvunnit från resten av Sverige, och mycket mer!
Fjärde delen i en antologiserie på temat årstider. Denna del handlar om våren och innehåller berättelser, sånger och dikter om denna årstid. Medverkande förf. är bl.a. Britt G Hallqvist, Astrid Lindgren, Tord Nygren, Lennart Hellsing o Oscar Wilde.
En fängslande saga om vänskap och naturens helande kraft. Djupt inne i skogen bor en pytteliten ilsken gumma som varje år gör sitt bästa för att stoppa våren. Skogens djur och växter fruktar den arga lilla varelsen. Men en vårdag när gumman som vanligt patrullerar i skogen för att hindra knoppar från att slå ut och vintersovande djur från att vakna, sker något märkligt. En människopojke plockar upp den fräsande gumman och stoppar ner henne i sin ficka! Vad har en ilsken liten gumma och en arg pojke gemensamt? Kanske mer än de tror. Martin Widmark och Emma Karinsdotter har skrivit en berättelse om sorg och längtan efter att höra till. Emilia Dziubaks ljuvliga illustrationer genomsyras av en kärlek till naturen med ett stråk av längtan.
På rim och med ljuvliga illustrationer har Annelis Johansson och Emelie Östergren lyckats skapa en modern klassiker, där något nytt finns att upptäcka för varje läsning.[Bokinfo]
Följ med Pettson och Findus ett helt år. Lär dig ta vara på det naturen erbjuder och hur du kan hjälpa djur och växter själv. Här finns hantverk och pyssel för alla årstider! En riktig familjebok där barn och vuxna kan pyssla, bygga och konstruera tillsammans. Om återbruk och hur vi enkelt kan göra klimatsmarta val.
En bok i serien Årstidsböckerna som vill ge barn kunskap om växter och djur tillsammans med idéer till aktiviteter. Här kan man läsa om de första blommorna, träden i skogen, hur fåglarna bor, låter och lägger sina ägg, hur man bygger en fågelholk och en koja.
Ute i naturen är boken för alla familjer som vill ta sig ut och upptäcka naturen med sina barn. Här finns mängder av upplevelser och tips på saker att göra utomhus – allt från att studera myrstackarna till att klättra i träd, studera stjärnorna, titta på vattendjur och grodor, samla stenar och göra eget bläck. Mängder av aktiviteter för alla årstider och förslag på utflykter som passar för att upptäcka skog, ängar, hav och vattendrag. Det här är den perfekta boken för alla som vill skapa minnen tillsammans med barnen![Bokinfo]
Lustodla! Grönskande trädgård och gott om tid till annat vill inspirera till att odla på ett sätt som gör att man inte tröttnar. När en lustodlad trädgård är anlagd krävs det bara några timmar för att ställa i ordning på våren och ett par timmar för nattning inför vintern. Däremellan sköter den sig själv. Och allt är så enkelt att även den minst uthålliga kommer att klara det![Bokinfo]
Vill du bli lugnare, mer fokuserad, få bättre minne och tänka snabbare och mer kreativt? Då ska du röra på dig! När du tränar mår inte bara musklerna bättre. Hjärnan blir också piggare och starkare. I Hjärnstark berättar överläkaren Anders Hansen varför det är så bra för hjärnan med träning. Han tipsar också om hur du tränar din hjärna på bästa sätt. Det är enklare än du kanske tror. Detta är en lättläst version av Hjärnstark.
De rika Ingmarssönerna är storbönder i Dalarna i slutet av 1800-talet. Flera i släkten Ingmarsson går med i en väckelserörelse. De utvandrar tillsammans med andra bondfamiljer till det heliga Jerusalem. De vill gå i Jesus fotspår och vänta på hans återkomst till jorden. På plats i Jerusalem lever de och arbetar i en amerikansk koloni som hjälper sjuka och fattiga. Det är härligt att vandra i samma stad som Jesus en gång har gjort. Till en början trivs de svenska bönderna med det nya livet. Men hemska händelser får många att undra om det var rätt att lämna Sverige. Det är svårt att leva med alla sjukdomar och andra faror i ett nytt land. Hur ska det gå för Ingmarsläkten? Vinner kärleken över ondskan? Vem får leva och vem får dö? Jerusalem är ett av Selma Lagerlöfs mest omtalade verk och bygger på verkliga händelser. Nu kommer den på lättläst svenska i två delar. Det här är del 2.
De rika Ingmarssönerna är storbönder i Dalarna i slutet av 1800-talet. De äger bygdens största gård och är vana att bestämma. Bondfolket respekterar dem och vet att en Ingmarsson följer Guds vägar och försöker leva rätt. Men livet är inte alltid enkelt. Ingmarsläkten drabbas ofta av olyckor och grym död. Kärleken är inte heller lätt att förstå sig på. När nya församlingar och idéer kommer till Dalarna förändras livet för många. Det känns plötsligt lättare att leva. Att följa Guds väg är det enda sättet att bli fri från ondska. Hur ska det gå för Ingmarsläkten? Vinner kärleken över ondskan? Vem får leva och vem får dö? Jerusalem är ett av Selma Lagerlöfs mest omtalade verk och bygger på verkliga händelser. Nu kommer den på lättläst svenska i två delar. Det här är del 1.