Hon har allt. En partner och två friska barn, ett meningsfullt jobb. Ändå den där oron i bröstet. Hon springer mellan förskolan och kontoret. Aldrig tillräckligt bra mamma, aldrig tillräckligt bra på jobbet, aldrig tillräckligt glad och lyckad. Hon vandrar sömnlös runt i lägenheten på nätterna, känner inte längre igen sig själv. Ensamheten växer, verkligheten förskjuts och till slut ser hon bara en utväg. Skred är en bok om att försöka räcka till men i stället tappa greppet om sig själv och livet.
Ärr för livet är en personlig berättelse om vägen in i, och bort från, självdestruktivitet. Ur ett inifrånperspektiv behandlar boken flera ämnen som är centrala för psykiatrin: institutionalisering, diagnostisering och betydelsen av det sociala sammanhanget.
Den psykiska ohälsan håller på att ta över som det stora hälsohotet i vår tid. Ett högt tempo, stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling får konsekvenser för vår hjärna. Hjärnan är inte anpassad till det som dagens samhälle för med sig. Men det finns lösningar - med lite mer kunskap om hur hjärnan fungerar menar författaren att det finns enkla lösningar.
Stina har fått nya skor. Hon valde dem själv i skoaffären. Ena skon går lätt att ta på. Men den andra vill inte alls hamna på foten. Stina blir arg, väldigt arg. På väg till skolan gör ilskan att Stina fastnar. Hon kan varken gå till skolan eller hem. Pappa smittas också av det arga. Kommer ilskan någonsin att gå över? "Annelie Strömberg har skrivit en viktig bok om barn som riskerar att hamna i svåra situationer på grund av sina starka känslor. Hoppas den läses av många, både barn och vuxna!" - Maria Bühler
Psykiatern och forskaren Christian R$SSSSSSSS:uck utforskar en av våra allra viktigaste frågor: den psykiska ohälsan i Sverige. Beror ökningen av diagnoser på den svenska ensamheten, skärmarna, på att allt går fortare eller har vi flyttat gränsen mellan friskt och sjukt? Har stressen verkligen ökat och hur uppstod egentligen den för Sverige unika diagnosen utmattningssyndrom?.
Psykiatern och forskaren Christian Rück utforskar en av våra allra viktigaste frågor: den psykiska ohälsan i Sverige. Beror ökningen av diagnoser på den svenska ensamheten, skärmarna, på att allt går fortare eller har vi flyttat gränsen mellan friskt och sjukt? Har stressen verkligen ökat och hur uppstod egentligen den för Sverige unika diagnosen utmattningssyndrom?.
Psykiatern och forskaren Christian R$SSSSSSS:uck utforskar en av våra allra viktigaste frågor: den psykiska ohälsan i Sverige. Beror ökningen av diagnoser på den svenska ensamheten, skärmarna, på att allt går fortare eller har vi flyttat gränsen mellan friskt och sjukt? Har stressen verkligen ökat och hur uppstod egentligen den för Sverige unika diagnosen utmattningssyndrom?.
En dag, på väg till ett jobbuppdrag, tvingas Adam Svanell till akuten med en skarp smärta i bröstet. Han verkar ha fått en ny kropp, en som är allergisk mot arbete."Anonyma Prestationister" är inte den typiska sjukdomssagan där författaren kommer ut på andra sidan som en ny och starkare människa. Adam Svanell tecknar stressens historia, och undersöker varför diagnosen utmattningssyndrom nu sprids som en epidemi; själv tvingas han omvärdera sitt sätt att leva och får gå i gruppterapi med andra kroniska överpresterare för att öva sig på att vara lat. Han frågar sig: varför händer detta just oss, just här, just nu? Och vad kan vi göra åt det?.
Florent-Claude är en agronom och byråkrat som till vardags utreder det europeiska jordbruksstödets konsekvenser. Därtill är han deprimerad och trött på sin flickvän. I ett försök att bryta tristessen flyr han till den franska landsbygden, och möter en värld som ödelagts av globaliseringen och den moderna jordbrukspolitiken. Det enda om håller honom flytande är 10 milligram Captorix om dagen, ett lyckopiller som dock gör honom gradvis mer impotent.
En memoar om psykisk sjukdom. Författaren har arbetat som journalist, bl.a. som vd för Sveriges radio. Han har fått elchocker, legat i bälte och fått en mängd psykosmedicin. Dessemellan har han varit helt frisk. Om hur han klarade att arbeta och tankar om den kemiska och biologiska kopplingen till sjukdomen.
I boken MINA FÖRSTA INSEKTER hittar du flera olika insekter som finns i vårsvenska natur. Lär dig kort och innehållsrika fakta om vem som gärna simmar runt i regntunnorna som du har utanför huset, om vilkenfjäril som brukar vakna till allra först på våren och varför humlor och bin ärså viktiga för alla blommor och träd!.
Med stöd i brev och dagböcker av Virginia och Leonard Woolf återger författaren Caroline Zoob historien om trädgården vid deras hem Monk's House i Sussex. Här skapade paret ett fantastiskt lapptäcke av trädgårdsrum för arbete; läsande, skrivande och umgänge. En trädgård som fick en central plats i Virginias liv och där hon skrev klassiker som Mot fyren , Ett eget rum och Mrs Dalloway.
Valborgsnatten 1986 mördas en sextonårig flicka i skogen intill ett skånskt slott. Hennes styvbror döms för dådet, och hela familjen försvinner spårlöst. Våren 2019 flyttar läkaren Thea in på slottet. Efter att ha gjort ett märkligt fynd ökar hennes fascination för den gamla tragedin. I takt med att hon upptäcker likheter mellan flickans uppväxt och sitt eget förflutna, blir hon alltmer övertygad om att sanningen om mordet aldrig kommit fram./Btj.
I Sverige blomstrar det från maj till augusti men resten av året ligger trädgårdarna öde. Den här boken hjälper dig att njuta av trädgården hela året, oavsett om du har en radhustäppa eller stor villaträdgård. Börja med att skapa en tydlig grundstruktur med de funktioner du vill ha, välj sedan växter som blommar från mars till november och njut av det magiska samspelet när den formstarka grunden möter mer fria planteringar. Kombinationen av en rak grusgång som mjukas upp av en rufsigare kant ger kontraster, och det är en viktig komponent i en trädgård som ska vara fin året om.Ellen Forsström är trädgårdspoeten bakom boken och bloggen Låt det spira. Hon är också författaren till boken Vackra rabatter – så får du din trädgård att blomstra.
"Att odla grönsaker är det roligaste och mest kreativa jag vet. Och när jag upptäckte att jag var självförsörjande på de godaste och mest näringsrika grönsakerna blev odlandet sensationellt." Hannu Sarenström har bytt land. Efter många år på sitt älskade Kinnekulle flyttade han till en gård på Langeland. Med ljuset och närheten till havet fick odlandet skimrande kulisser. Det blev en nystart där nya upptäckter och vänner med vackra trädgårdar gav bränsle. Grönsaksodling blev hans stora passion. Hannu skriver om konsten att välja rätt sort, provodlar och smakar sig fram. Det blir ett äventyr där mängder av kålsorter, ärtor, sallat, potatis och andra rotfrukter samsas med sommarblommor i odlingen. I trädgårdslandet har han planterat en lång häck med tomater för att kunna välja de bästa sorterna till sås, sallad och sommarens ljuvliga bruschetta. Ständigt nyfiken på livet restaurerar han sin övervuxna trädgård och berikar den med blommor som både han själv och insekterna älskar.
En bok om vårblommande lök- och knölväxter. Här beskrivs dels hur man kan använda lökar och knölar på olika sätt, dels hur man ska sköta dem. Om vilka som blommar först och sist på året, hur man kombinerar lökväxter och perenner och vilka växtplatser som är lämpliga. Fakta om ca 75 olika arter av våra lök- och knölväxter.
Våga beskära! Många av trädgårdens växter blir vackrare, blommar bättre, får mer frukt eller finare form om vi håller efter dem med sax, sekatör och såg. Att beskärning dessutom hör till de roligaste bestyren i trädgården är bara en bonus.”Konsten att beskära” ger dig den kunskap du behöver för att göra säkra klipp. Den lär dig att lägga korrekta snitt med rätt redskap och ger dig svar på frågorna Hur, När och Hur mycket. Allt för att du med självförtroende ska kunna ta dig an såväl fruktträd som rosor, bärbuskar, klätterväxter, häckar, prydnadsträd, prydnadsbuskar, medelhavsväxter och barrväxter.En instruktiv handbok för dig som aldrig beskurit förr, men också för dig som brukar beskära dina buskar och träd men känner dig osäker på om du gör rätt.
De matglada fransmännen har naturligtvis förstått det sedan länge: En köksträdgård - potager - är trädgårdens hjärta och då vill man såklart att den ska vara vacker också. Och lika lite som man vill ha besprutade grönsaker vill man idag ha besprutade snittblommor och därför frodas intresset för samodling som aldrig förr. Välkommen till Sveriges ståtligaste potager hos Anette på Boäng!
De rika Ingmarssönerna är storbönder i Dalarna i slutet av 1800-talet. De äger bygdens största gård och är vana att bestämma. Bondfolket respekterar dem och vet att en Ingmarsson följer Guds vägar och försöker leva rätt. Men livet är inte alltid enkelt. Ingmarsläkten drabbas ofta av olyckor och grym död. Kärleken är inte heller lätt att förstå sig på. När nya församlingar och idéer kommer till Dalarna förändras livet för många. Det känns plötsligt lättare att leva. Att följa Guds väg är det enda sättet att bli fri från ondska. Hur ska det gå för Ingmarsläkten? Vinner kärleken över ondskan? Vem får leva och vem får dö? Jerusalem är ett av Selma Lagerlöfs mest omtalade verk och bygger på verkliga händelser. Nu kommer den på lättläst svenska i två delar. Det här är del 1.
De rika Ingmarssönerna är storbönder i Dalarna i slutet av 1800-talet. Flera i släkten Ingmarsson går med i en väckelserörelse. De utvandrar tillsammans med andra bondfamiljer till det heliga Jerusalem. De vill gå i Jesus fotspår och vänta på hans återkomst till jorden. På plats i Jerusalem lever de och arbetar i en amerikansk koloni som hjälper sjuka och fattiga. Det är härligt att vandra i samma stad som Jesus en gång har gjort. Till en början trivs de svenska bönderna med det nya livet. Men hemska händelser får många att undra om det var rätt att lämna Sverige. Det är svårt att leva med alla sjukdomar och andra faror i ett nytt land. Hur ska det gå för Ingmarsläkten? Vinner kärleken över ondskan? Vem får leva och vem får dö? Jerusalem är ett av Selma Lagerlöfs mest omtalade verk och bygger på verkliga händelser. Nu kommer den på lättläst svenska i två delar. Det här är del 2.
Vill du bli lugnare, mer fokuserad, få bättre minne och tänka snabbare och mer kreativt? Då ska du röra på dig! När du tränar mår inte bara musklerna bättre. Hjärnan blir också piggare och starkare. I Hjärnstark berättar överläkaren Anders Hansen varför det är så bra för hjärnan med träning. Han tipsar också om hur du tränar din hjärna på bästa sätt. Det är enklare än du kanske tror. Detta är en lättläst version av Hjärnstark.