Fjärrlåneregler

Beställ fjärrlån här: Fjärrlåneansökan

För att beställa ett fjärrlån behöver du ha ett giltigt lånekort hos Folkbiblioteken i Lund. Du kan ha högst 5 fjärrlån (beställda och/eller utlånade) samtidigt. 

Det är alltid det bibliotek som äger boken som avgör om den lånas ut. Vi kan därför aldrig garantera att en viss bok går att låna in.

Det finns dock vissa böcker som inte fjärrlånas: titlar utgivna under de senaste fem åren, kurslitteratur, resehandböcker, e-böcker och ljudböcker. Det går inte heller att beställa tidskrifter eller film på fjärrlån.

Du kan inte fjärrlåna böcker som finns på något av Lunds universitets bibliotek. Vänd dig istället till dit, alla som har fyllt 18 år är välkomna att låna på universitetsbiblioteken i Lund – du behöver inte vara student.

Ett fjärrlån är gratis att låna från bibliotek inom Norden. Från bibliotek i resten av världen kostar det 200 kronor/bok.

Kostnaden för artikelkopior varierar. Kopior från universitets- och högskolebibliotek kostar ofta från 100 kr och uppåt.

Fjärrlånebeställningen syns under Mina sidor när vi har skickat beställningen till det ägande biblioteket. Leveranstiden för en bok är oftast 1-2 veckor, du får ett meddelande när boken finns att låna.

Lånetiden bestäms av det utlånande biblioteket och kan därför variera. 

Du hämtar ditt fjärrlån i informationsdisken på det bibliotek du valde vid beställningen.

Fjärrlån lånas alltid ut av personalen och du måste ha med dig ditt bibliotekskort eller din legitimation. Du måste också lämna tilbaka ditt fjärrlån i informationsdisken, det går inte att återlämna det i återlämningsmaskinerna. Det betyder att det inte går att låna eller återlämna fjärrlån under Meröppet.

Kontakta biblioteket om du vill låna om ditt fjärrlån, så får du ett nytt preliminärt återlämningsdatum. Om vi sedan får ett tidigare datum av biblioteket som äger boken, meddelar vi dig ditt nya återlämningsdatum. Om du i stället får besked att boken inte går att låna om, måste fjärrlånet lämnas tillbaka omedelbart.

Böcker som lånats in från bibliotek utanför Sverige går oftast inte att lånas om.

Håll därför alltid koll på din e-post om du lånat om fjärrlån.

Sök

Språk