Sök

Begränsad tillgänglighet till biblioteken

Till följd av regeringens restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19 är tillgängligheten till biblioteken begränsad. De bibliotek som har öppet har minskade öppettider, endast ett begränsat antal besökare kan komma in i lokalerna samtidigt och all ordinarie service är inte tillgänglig.

Kontakta oss

Har du frågor under den här perioden kontaktar du oss genom att mejla folkbiblioteken@lund.se, i chatten här på webbsidan eller genom ringa 046-359 59 90 (klockan 10-17 måndag-fredag), oavsett vilket bibliotek du brukar besöka.

Lånetid och avgifter

Allt som lånas får ordinarie återlämningstider, och du får en övertidsavgift om något lånas om eller lämnas tillbaka för sent. Begränsningen på två omlån är borttagen, så förläng gärna dina lån om du inte kan eller vill komma till biblioteket.

Digitala tjänster

Använd gärna våra digitala tjänster! Du hittar dem under Digitala biblioteket.
 

Senast uppdaterad: 2021-02-26

Öppettider

Stadsbiblioteket har öppet för nödvändiga besök på följande tider:

  • Måndag och onsdag: 12-19
  • Tisdag, torsdag och fredag: 12-17

Under öppettiderna kan du använda en dator i upp till 15 minuter, skriva ut, hämta reservationer, lämna tillbaka böcker i vår självservice och skaffa bibliotekskort eller behörighet till Meröppet. Take away-beställningar hämtas på den tid du har fått inbokad under vardagar mellan 10 och 17.

Biblioteket är inte en mötesplats och det är inte möjligt att gå runt i biblioteket för att själv välja böcker, endast reserverade medier kan lånas.

Max 10 besökare får vistas i biblioteket samtidigt. En vakt släpper in vid huvudingången. Prata med vakten om du behöver använda hiss för att komma in.

Martas café är öppet måndag-fredag 9-17, lördag 10-16 och söndag 11-16. Bibliotekets dagstidningar är tillgängliga på caféet från klockan 8 måndag-fredag.

Södra Sandby bibliotek är öppet för nödvändiga besök på tisdagar klockan 14-19.

De meröppna biblioteken (Linero, Klostergården, Veberöd, Dalby, Genarp) har ingen personal på plats men är tillgängliga för dig med behörighet till meröppet, med särskilda förhållningsregler:

  • Max sex eller åtta personer (beroende på bibliotek) får vistas i biblioteket samtidigt.
  • Håll ditt besök kort.
  • Håll minst två meters avstånd till andra besökare.

Att dessa regler efterföljs är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta ha meröppet.

Biblioteken har meröppet klockan 7-22 alla dagar, utom Klostergården som har meröppet 7-22 på vardagar och 10-16 på lördagar, söndagar och helgdagar.

För dig som inte har Meröppetbehörighet

På tisdagar är biblioteken öppna klockan 15-18 för återlämning och avhämtning av reservationer för dig som inte har behörighet till meröppet. 

 

Vad är meröppet? Här kan du läsa mer om hur det fungerar!

Norra Fäladens bibliotek och Stångby bibliotek bibliotek håller stängt tillsvidare. På tisdagar klockan 15-18 kan du hämta reservationer och lämna tillbaka böcker. Det finns inte möjlighet under den tiden att gå in i biblioteket för att själv välja böcker.

Frågor och svar kring att biblioteken stänger

Begränsningarna gäller tillsvidare, men utvärderas och ändras kontinuerligt utifrån smittspridningsläget och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och Region Skåne.

Under den situation som råder med covid-19 kan inte biblioteken vara en mötesplats. De begränsningar som finns i öppethållande och tillgängliga tjänster beror på de restriktioner som finns för att förhindra smittspridning av covid-19. Sju av nio av de kommunala biblioteken är öppna för nödvändiga besök. Vi har prioriterat avhämtning av reserverade böcker, tillgång till datorer, utskrifter, kopiering och dagstidningar. Det är i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer till bibliotek, att ”dra ner på verksamhet så mycket som möjligt och behålla absolut nödvändig verksamhet”. Öppettider regleras inte i bibliotekslagen – och inte heller hur många bibliotek som vara öppna.

Biblioteken bedriver så kallad samhällsviktig verksamhet. Det är därför Stadsbiblioteket har öppet för nödvändiga ärenden och också därför vi fortsatt har Meröppet tillgängligt.

Läs mer om vad som gäller kring begränsning av folkbiblioteks verksamhet samt öppethållande och bibliotekslagen på Sveriges kommuner och regioners webbplats.

Folkbibliotekens verksamhet under coronapandemin

Frågor och svar om utlån, återlämning och reservationer

De meröppna biblioteken (Dalby, Veberöd, Linero, Genarp och Klostergården) kan användas fullt ut av dig som har behörighet till meröppet, så länge förhållningsreglerna följs. På tisdagar klockan 15-18 finns möjlighet för dig som saknar meröppet-behörighet att återlämna och låna reserverade böcker. 

På Stadsbiblioteket kan du låna böcker som du har reserverat om du har fått ett meddelande av oss att de är klara för avhämtning, men inte själv gå runt i biblioteket och välja böcker från hyllorna. Det finns kassar med bilderböcker, som passar barn 0-6 år, som vi plockat ihop och som du kan låna utan att ha reserverat.

Det går att låna på Södra Sandby bibliotek som är öppet med begränsad service på tisdagar klockan 14-19.

På tisdagar klockan 15-18 går det att återlämna och låna reserverade böcker på Norra Fäladens bibliotek och Stångby bibliotek.

Du kan reservera böcker som vanligt, men det kan ta längre tid än vanligt att få boken på grund av den begränsade servicen, och böcker som bara finns på stängda bibliotek kan inte reserveras. 

När boken är klar att hämta får du alltid ett meddelande från biblioteket. Tänk på att inte komma till biblioteket för att hämta ut boken förrän du har fått meddelandet. 

Du kan hämta reserverade böcker på Stadsbiblioteket, på Södra Sandby bibliotek på tisdagar 14-19, eller något av de meröppna biblioteken om du valt dem som avhämtningsställe. Du hämtar boken på reservationshyllan och använder självbetjäningen för att låna.

På tisdagar kan du hämta reservationer klockan 15-18 på Stångby bibliotek och Norra Fäladens bibliotek. Du som inte har meröppetbehörighet kan hämta reservationer på Dalby bibliotek, Veberöds bibliotek, Linero bibliotek, Genarps bibliotek och Klostergårdens bibliotek tisdagar klockan 15-18.

På Stadsbiblioteket är hyllorna avstängda, så du kan inte hämta den själv. Personalen kan inte heller hämta den till dig direkt. Du måste reservera boken och invänta meddelandet från oss är den klar att hämta. Boken kan inte hämtas innan meddelandet har skickats ut. Reservera boken i god tid innan du vill ha den, eftersom det kan ta längre tid än vanligt innan den är klar att låna.

På de meröppna biblioteken kan du själv ta böcker i hyllan och låna. Böckerna som finns på de stängda biblioteken kan inte lånas.

Det kan ta längre tid än vanligt innan en bok är klar att hämta, eftersom vi är färre personal och transporterna mellan biblioteken inte går lika ofta som normalt. Även om din bok finns inne kan det dröja någon dag innan den är klar att hämta. Reservera därför alltid i god tid innan du behöver boken. Vi skickar alltid ett meddelande till dig när den är klar att hämta.

Nu kan du hämta dina reserverade böcker även utanför biblioteket. Så här gör du:

Ring 046-359 59 90 och berätta att du vill beställa en take away-kasse och på vilket bibliotek du vill hämta böckerna. Vi kommer att behöva ditt lånekortsnummer och veta vilka böcker du vill beställa.

Vi lämnar vidare beställningen till rätt bibliotek och vi bestämmer tillsammans en tid för avhämtning. Avhämtningstiden kan som tidigast vara dagen efter att du gjort beställningen. När det är dags för avhämtning möter någon ur personalen dig utanför biblioteket och lämnar över take away-kassen.

Samma låneregler och -tider gäller för take away-lån som för andra lån.

Har du tillgång till Meröppet kan du lämna din bok på något av de meröppna biblioteken.

Södra Sandby bibliotek har öppet på tisdagar 14-19, då går det bra att lämna tillbaka.

På Stadsbiblioteket kan du lämna tillbaka böcker i bokinkastet vid lilla entrén samt återlämningslådan på Martas café. Bokinkasten har öppet på vardagar från klockan 8 till biblioteket stänger. På Martas café finns också möjlighet att lämna på lördagar 10-16 och söndagar 11-16. Du kan även lämna i återlämningsautomaten inne på biblioteket under öppettid.

På tisdagar kan du lämna böcker klockan 15-18 på stadsdelsbiblioteken. Det gäller även de meröppna biblioteken som då har personal på plats för att ta emot återlämningar.

Ja, om du går loggar in på hemsidan och går till Reservationer under Mina sidor kan du ändra till ett annat bibliotek. Det går dock bara att ändra innan boken har lämnats in av föregående låntagare, inte efter att du har fått besked om att den är klar att hämta.

Ja. Pausar du dina reservationer kommer inga reservationer in till dig under perioden du har valt, samtidigt som du behåller din plats i kön. Du kan be oss på biblioteket om hjälp eller pausa dem själv.

Gör så här:

  • Logga in med lånekortsnummer/personnummer och pinkod.
  • Gå till sidan Mina uppgifter.
  • Klicka på "Pausa reservationer under viss tid".
  • Fyll i önskade datum.

Frågor och svar om Meröppet

Du måste ha särskild behörighet för att kunna besöka ett Meröppet bibliotek. Har du inte lämnat in avtal för att få det kan du inte nyttja Meröppet. Linero bibliotek, Klostergårdens bibliotek, Veberöds bibliotek, Dalby bibliotek och Genarps bibliotek är Meröppna bibliotek.

Här kan du läsa mer om Meröppet och hur det fungerar

Du som vill använda våra bibliotek under meröppettid måste skriva under ett avtal och lämna det till oss. Blanketten finns att skriva ut här:

Meröppetavtal svenska (pdf)

Meröppetavtal engelska (pdf)

Meröppetavtal arabiska (pdf)

Meröppetavtal dari (pdf)

Har du inte möjlighet att själv skriva ut blanketten kan du hämta den på Stadsbiblioteket. Blanketten kan sedan lämnas i de meröppna bibliotekens brevlådor eller i Stadsbibliotekets bokinkast. Du kan också skriva under avtalet, scanna in det och mejla det till: folkbiblioteken@lund.se. OBS! Du kan bara skaffa meröppet om du har ett bibliotekskort.

Läs mer om reglerna för meröppet här: Meröppet

Brevlådan (en stor metallbrevlåda) till Veberöds bibliotek är uppsatt på baksidan av byggnaden på stängslet mot skolan nära sopskjulet.  

Dalbys brevlåda sitter på baksidan av biblioteket vid personalingången.

Språk

sv-se fi-fi en-us