Det kan vara otäckt att vara liten i en stor stad, men allt blir lättare om man vet att man inte är ensam. När man är liten i staden, så ser folk en inte, höga oväsen kan skrämma en, och det är svårt att veta vart man ska ta vägen. Men den här pojken vet hur det är, han kan sitt kvarter och några bra råd kan räcka långt. Och om staden bara blir för mycket är du alltid välkommen hem igen, där det är tryggt och varmt./Btj.
Ella bor med Familjen på Gården. I Familjen är det Far som styr. Han ser till att maten välsignas av solen och att inget utifrån kommer innanför stängslet. Det gäller att göra allting rätt om man ska överleva Kollapsen. En dag får Ella syn på en pojke på andra sidan stängslen. Det han berättar om världen stämmer inte med det som Far lärt ut. Ella måste ta reda på sanningen./Btj.
En berättelse om att trivas med ensamheten och om att hitta gemenskap på sina egna villkor. Det finns många berättelser om barn som inte får vara med och kämpar mot ensamheten, men inte alls lika många berättelser om barn som faktiskt väljer att vara för sig själva./Btj.
Att det finns olika djur det vet varenda kotte. Det finns älgar och rävar, gäddor och getingar, paddor och nyckelpigor, sälar, maskar, kråkor, fjärilar och många andra djur. Men hur får man se dem i verkligheten? Efter succéserien Känn igen 25 kommer här en praktisk uppföljare! I Hur ser man djur? förklarar och visar Björn Bergenholtz hur man enklast gör för att få syn på några av alla dessa djur ute i naturen. För hur bär man sig egentligen åt för att hitta en räv? Var ser man lättast en groda? Eller en sjöstjärna. När hör man en uggla? Eller en fladdermus? Hur hittar man en fjärilslarv? Eller en säl? Det är inte lika knepigt som du tror! En syskonbok till Vem har varit här?.
Med ett liknande upplägg som i Handbok för molnskådare och Handbok för kartläsare har författaren och illustratören Linnéa Krylén nu gjort en ny handbok för alla samlare. Full av finurliga och konkreta tips på hur man kan organisera sina samlingar.
Texas låtsas vara Amy för att få kontakt med André, en kille i samma klass med särskilt vackert nackhår. För att vara trovärdig lånar han bilder av en tjej på internet som heter Hilma. Men snart visar det sig att även Hilma bär på hemligheter. Texas blir indragen i en lek med identiteter, där både vänskap och kärlek står på spel. Kanske är man som mest sann mot sig själv när man låtsas vara någon annan?/Btj.
Tigris och hennes pappa har levt ensamma länge. Pappan saknar Tigris mamma så mycket att han inte kan fungera. En dag upptäcker Tigris en märklig låda med mammas namn. Tigris kryper ner i den och vaknar upp i en helt annan värld - Tusen stjärnors ö. Och där finns spår av Tigris mamma! Men på ön finns också Skuggan som har börjat släcka alla de stjärnor som ger ön liv, och där finns den Förstenade skogen, dit Tigris mamma gått och sedan försvunnit.
Bella, Momo och Kim är fjorton år. På dagarna står de ut med killarnas kränkningar, men på nätterna dricker de av en nektar som förvandlar dem till pojkar. Kim älskar den frihet förvandlingen medför och blir som pojke kär i Tony.
Det är tidigt, men solen skiner redan bakom gardinerna och det är varmt i rummet. Det är som om hettan pulserar i kroppen, nästan som feber, trots att vi bara har ett tunt lakan över oss och fönstret står på glänt. Sophie ligger tätt intill mig, min ena arm trycker mot hennes rygg, den andra vilar på hennes höft och jag hör på hennes andning att hon är vaken. Det här räcker inte för henne, tänker jag. Hon kommer att åka i alla fall. Lukas vaknar upp bredvid Sophie, sin bästa vän, som han varit kär i så länge han kan minnas. Och idag ska hon flytta till Göteborg. Bli kvar är en kortroman om kärlek. Om att bli vuxen och välja sin väg. Om att inte vilja flytta bara för att alla förväntar sig det. Maja Hjertzell har skrivit en rad böcker för barn och unga, senast den uppmärksammade ungdomsromanen Vad gör man inte./Innehållsbeskrivning från Elib.
Sextonåriga Bri vill bli världens bästa rappare, eller åtminstone vinna sitt första battle. Hennes pappa var en hip hop-legend och förväntningarna på Bri är höga. Men hur lätt är det att lyckas när skolan har bestämt sig för att man är en drop out och ens mamma förlorat jobbet och kylskåpet gapar tomt? Bri fyller sina texter med ilska och frustration och snart har hennes första låt blivit viral, men av helt fel anledning. Trycket på Bri ökar och hon har inte råd att misslyckas. En berättelse om att kämpa för sina drömmar, trots att omständigheterna är svåra. Min tur nu är Angie Thomas hommage till hip hop./Innehållsbeskrivning från Elib.
Melin lämnar sin norrbottniska hemort och flyger över Atlanten för att plugga på college i San Luis Obispo. Med havet och bergen som kuliss ska även hon äntligen få skälva. Hon faller handlöst för Kalifornien, för collegelivets eviga festande och för Lucas Sparkman, trots att alla säger att han är inget att ha. Men Kalifornien brinner och elden kommer hela tiden närmre. Och när som helst kan det komma ett skalv som förstör allt.
Världen som den unga flickan Lyra Belacqua lever i liknar på många sätt vår egen, men det är inte samma. I Lyras värld har alla människor en ständig följeslagare, en daimon, i form av ett djur. Högt upp i norr härskar intelligenta isbjörnar i rustning och där finns onda och goda häxor och Slukare som rövar bort barn för onda syften. I Lyras värld finns också alethiometern, guldkompassen, med vars hjälp det går att förutsäga framtiden för den som har förmågan att tolka den. Guldkompassen presenteras här i en fransk serieadaption i tre delar. Seriealbumen vänder sig lika mycket till nya läsare som till fans av originaltrilogin. De två första delarna släpps hösten 2019, det tredje och avslutande albumet utkommer våren 2020. Philip Pullmans fantasymästerverk om flickan Lyra, hennes daimon Pantalaimon, pansarbjörnen Iorek Byrnison, häxdrottningen Serafina Pekkala och deras kamp mot ondskan är en storslagen, mångbottnad och oupphörligt spännande berättelse för alla åldrar, som hyllats som det viktigaste som hänt inom fantasygenren sedan Tolkien. [Elib].
Lägg handen på min panna och säg att jag är varm och lova mig att stanna, låt mig somna på din arm. Nynna tyst de sånger du sjöng för längesen och viska många gånger: - Allt blir bra igen. Hur känns kärlek? Vad är saknad? Vad gör oron i min kropp? Min syster är ett spöke och andra dikter handlar om hur det är att stå på en parkering och se människor vara på väg hem till sitt. Om att se molnen gunga, att ha en syster som är ett spöke, om att vara kär, orolig, lycklig och ensam. I bild och text skildrar Lena Sjöberg starka känslor, förbjudna tankar och funderingar om mig och dig och livet runtomkring oss. Det är dikter på rim, om det stora i det lilla. Dikter som känns./Innehållsbeskrivning från Elib.
Det enda beviset för att ögonstenen finns är förbannelsen som vilar över den. Miranda saknar en arm. En roshaj tog den en dag när hon var nere i djupet och dök. Trots det är hon den bästa dykaren och den bästa pärlfiskaren. Hon vet att ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes. Mot sin önskan har hon Syrsa med sig på äventyret, en flicka som pladdrar oavbrutet och inte ens simmar särskilt bra. Men Syrsa har också en sällsynt förmåga, något som kan ge Miranda ett rejält övertag på alla andra i sökandet efter ögonstenen Faror lurar dock överallt: roshajarna som kretsar kring dem när de dyker, förbannelsen som vilar över ögonstenen, och vad vill egentligen den gåtfulla Iberis som följer varje steg de tar? Med Pärlfiskaren vann Karin Erlandsson Schildts & Söderströms skrivtävling - Berättelsen är bäst - där man efterlyste läsromaner för barn. Pärlfiskaren är den första delen av fyra i serien Legenden om ögonstenen. Pärlfiskaren vann Runeberg Junior-priset 2018, nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018 samt Arvid Lydecken priset 2018. "Grattis till dig som har det här äventyret framför dig!" Martin Widmark "Erlandssons språk och skildringsförmåga vädjar till alla sinnen, läsaren kan se handlingen spelas upp framför sig. Berättelsen håller läsaren i sitt grepp från början till slut." Juryn för Arvid Lydecken priset 2018 Karin Erlandsson (f. 1978) bor i Mariehamn med man och barn. Hennes debutroman Minkriket (2014) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Formgivare: Caroline Linhult/Innehållsbeskrivning från Elib.
Hemligheter jag bara berättat för Nour: Jag har snattat ett paket tamponger på Konsum (fastän jag inte ens har fått min mens).Det var jag som klottrade på stenen bakom skolan (jag skrev namnet på ett hårdrocksband jag inte gillar för att ingen skulle misstänka mig).Ibland är jag rädd för att mamma och pappa ska dö. Humlan ska bli konstnär precis som faster Fanny som älskar ost och konst och alltid säger vad hon tycker. Inte alls som Humlans mamma som går på stenåldersdiet och suckar åt allt. Men nu har faster Fanny tappat livsgnistan och slutat att skapa. Dessutom har Humlans bästa vän övergivit henne för hästtjejerna. Ibland känns det som om Humlan förvandlats till ett akvarium av tårar och då måste hon låsa in sig på skoltoaletten och tömma ut lite. Hon är faktiskt rätt bra på att gråta. Kanske ska hon bli både berömd konstnär och filmstjärna när hon blir stor? Kristina Sigunsdotter skriver böcker för unga och vuxna, poesi, låttexter och dramatik. Ester Eriksson är konstnär och serietecknare och har bl a gett ut Jag, Esters rester och Det finns ingenstans att fly ./Innehållsbeskrivning från Elib.
Mamma har alltid sagt att jag är "en unik människa" att jag är "annorlunda" och "speciell". Jag tror egentligen bara att det är ett snällare sätt att säga "konstig" på. Nu hade jag exakt sextio dagar på mig på att bli en ny person. Eller ja, femtionio. Sedan var sommarlovet slut och skolan skulle börja. Det var givetvis inte lätt, men det var inte heller omöjligt. Om man kan åka till månen, borde man ju kunna bli populär? Eller? Jag skulle ta reda på exakt hur. Sigge och hans mamma och syskon har flyttat från Stockholm till Skärblacka, hem till mormor och hennes pensionat. Sigge tycker att det är toppen. Nu kan han reboota sig själv och bli en ny människa. Planen är att bli omåttligt populär eller i alla fall att kunna prata med folk utan att de tittar på honom som om han var ett freak. Men hur gör man för att få vänner? Hur blir man populär? Och framför allt: Kan man fixa det på 59 dagar? Jenny Jägerfeld är tillbaka med en berättelse om ensamhet och vänskap, utanförskap och popularitet och om att välja vem man själv vill vara. Precis som i kritikerrosade Brorsan är kung och Augustnominerade Comedy Queen berättar Jägerfeld med hisnande humor och bråddjupt allvar en historia som inte lämnar någon läsare oberörd./Innehållsbeskrivning från Elib.