Sagt om Lund – utställning av Andrzej Ploski

Fram till 28 januari kan du se en utställning på Stadsbiblioteket med verk av Andrzej Ploski som bygger på de traditionella sommarutställningar som gjordes på Stadsbiblioteket.

”En lundensare låter inte överrumpla sig, en lundensare blir inte förvånad eller entusiastisk” [Bo Strömstedt]. ”Uppsala är bäst men Lund är bättre” [K. Hj. Lundgren ]. Akvarellerna som finns i utställningen bygger på kända personers minnen och beskrivningar av Lund. Vi visar också ett antal Kulturnattsaffischer, trycksaker och layout åt Stadsbiblioteket som Ploski gjort.

Mer än de flesta har Lundakonstnären Andrzej Ploski lyckats hitta och illustrera Lunds själ. Lundaborna lärde känna den polske konstnären när han jobbade som illustratör på Stadsbiblioteket, bland annat genom affischerna till kulturnätterna. Han gjorde illustrationerna till Sydsvenskans tidigare chef Jan Mårtenssons artikelserie ”Lundaprofiler under tusen år” som också gavs ut som bok. Det har blivit fler böcker, mer än 300 stycken där Andrzej Ploski gjort illustrationerna. En annan Lundaprofil han samarbetat med är Hans Uno Bengtsson. De gjorde bland annat barnböcker tillsammans.