Läsius – din bibliotekskompis

Här kan du läsa mer om mig, Läsius, och varför jag har flyttat in på biblioteken i Lund.

Jag kommer från en skog långt, långt borta. Där är träden i regnbågens alla färger, blommorna är stora som hus och marken glittrar av ädelsten. Det är en magisk plats, och alla djur som finns där är också magiska. Precis som jag!

En dag bestämde jag mig för att ge mig ut på äventyr. Så jag lämnade den magiska skogen för att bli världens första upptäcktsresande sengångare. Det var så jag hamnade här, på biblioteken i Lund!

Nu bor jag på biblioteken och här trivs jag riktigt bra. Flera av mina favoritsaker finns på biblioteket: mjuka soffor att ta det lugnt i, nya kompisar och böcker förstås. Liksom andra sengångare gillar jag förstås att äta blad från träd, men mina absoluta favoritblad är bokblad.

Jag hoppas att vi ska hitta på massor av roliga saker tillsammans. Håll utkik efter mig på biblioteket! När du ser mig så vet du att det finns något för barn i närheten. Kanske boktips eller en rolig aktivitet.

Nu ser jag fram emot att lära känna dig! Vem är du?

Läsius tipsar: Böcker om blommor

Bok:Blombok för barn:2011 Bok
Av: Ahlberg, Birgitta
Utgivningsår: 2011
Förlag: Bullfinch
Bok:Humlans herbarium:2012 Bok
Av: Casta, Stefan
Utgivningsår: 2012
Förlag: Opal
Bok:Lilla ätbara floran:2022 Bok
Av: Larsson, Emma V
Utgivningsår: 2022
Resurstyp: Fysiskt material
Vår natur är full av ätbara skatter!Med hjälp av den här boken kan du gå på upptäcktsfärd och smaka dig fram i vår natur. Följ med in i skogssnår, ner i diken, ut på ängen och till med ner under havsytan. Varsågod och ät!
Bok:Känn igen 25 blommor:2011:1. uppl. Bok
Av: Bergenholtz, Björn
Utgivningsår: 2011
Upplaga: 1. uppl.
Förlag: R&S
Resurstyp: Fysiskt material
Andra boken i en serie naturböcker för hela familjen. Här beskrivs 25 blommor som växer längs stigen, i skogskanten och ute på ängen med bilder och korta texter.
Bok:Titta 10 blommor:2020 Bok
Av: Bergenholtz, Björn
Utgivningsår: 2020
Förlag: R&S
Resurstyp: Fysiskt material
Titta tussilago, blåsippa, vitsippa, liljekonvalj, näckros, smörblomma, gullviva, maskros, prästkrage och blåklocka. Titta 10 är de första naturböckerna för Känn igen 25-läsarnas småsyskon. En första, ännu enklare, introduktion till djuren och växterna omkring oss. Naturböcker på riktigt, men på riktigt små läsares nivå.Böcker som tidigt väcker lusten till naturen!.
Bok:Så doftar blomman:2010 Bok
Av: Bergqvist, Karin
Utgivningsår: 2010
Förlag: Alfabeta
Bok:Mina första blommor och ätbara växter:2021 Bok
Av: Jansson, Emma
Utgivningsår: 2021
Resurstyp: Fysiskt material
I boken MINA FÖRSTA BLOMMOR OCH ÄTBARA VÄXTER hittar du olika typer av blommor och växter som finns i vår svenska natur. Flera av växterna som presenteras i boken går att äta. Lär dig kort och innehållsrik fakta om växter som finns på ängar, i väg- och åkerkanter, i skogar och vid sjöar.
Bok:Lätta fakta om frö till blomma:2021 Bok
Av: Helbrough, Emma
Utgivningsår: 2021
Resurstyp: Fysiskt material
Hur förökar sig jordgubbar? Vilken växt har störst frön? Vad är pollen, ståndare och pistill? Detta och mycket mer får du veta här. Serien Lätta fakta med stor stil och många bilder.
120491
Bok:Sofis blomsterexpedition:2006 Bok
Av: Casta, Stefan
Utgivningsår: 2006
Förlag: Opal
Resurstyp: Fysiskt material
Myran Sofi ger sig ut på en blomsterexpedition för att utforska de vilda blommorna i naturen. Tjugo vilda växter presenteras tillsammans med insekter som besöker blomman. Man får lära sig vilka knep blommorna använder för att locka till sig insekterna.