angle-left INSTÄLLT: Matkultur i förändring
INSTÄLLT: Matkultur i förändring

Håkan Jönsson är etnolog vid Lunds universitet, med mat och måltidskultur som specialitet. Med sin bakgrund som kock kan han förena praktikerns och akademikerns perspektiv på matlagning och måltider.

De senaste hundra åren har det mesta som rör mat och måltid förändrats. Föreläsningen handlar om hur människor förenas eller åtskiljs genom mat, dryck och måltid. Vilken roll spelar globaliseringen för hur vi äter, dricker och tänker med mat? Finns det mer eller mindre matkultur i Sverige jämfört med den amerikanska Södern eller Italien? Hur gick det egentligen till när tacos och thaimat ersatte saltströmming och blodpudding på middagsborden i Sverige, och varför har knivhyllan ersatt bokhyllan som markör av kulturellt kapital?

Arrangeras i samarbete med Lunds universitet.

 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående covid-19. Därför reserverar vi oss för att programpunkter kan ändras, flyttas eller ställas in med kort varsel. Skulle så vara fallet hittar ni information här och på våra sociala medier.

Observera att vi med anledning av det rådande läget har begränsat antalet platser till arrangemangen. Alla arrangemang kräver föranmälan.
Anmäl dig från och med 28 oktober på 046-359 64 32 eller biblioteket.dalby@lund.se.

Sök

Språk

sv-se fi-fi en-gb