Halvdan och Meia – en vikingautställning

Halvdan och Meia – en vikingautställning

Välkommen till sommarens stora utställning Halvdan och Meia, där en del av Stadsbiblioteket förvandlats till en vikingaby!

Halvdan och Meia är en lekutställning som pågår från 6 maj till 19 augusti. Här får barn följa med på en tidsresa till vikingatiden och fantisera om hur det var att leva som barn i Uppåkra by, på tiden då domkyrkan i Lund skulle byggas. En kyrka som i år fyller 900 år! 

Hur bodde vikingarna, vad åt de, vilka gudar fanns det? På utställningen kan barn lära sig mer, klä ut sig och leka. De kan också pyssla, skriva runor, leta guldgubbar och göra annat roligt.

Stadsbibliotekets sommarprogram kommer också präglas av utställningen. Det blir bland annat författarbesök, nordiska gudasagor och besök av arkeologer från både Uppåkra och Domkyrkan. Håll utkik i vår kalender!

Vill du boka en visning till din klass?

Under perioden 8 maj till 12 juni erbjuder vi fyra skolvisningar per dag. Ni bokar in er på en timme i utställningen och får en kort introduktion av oss. Eleverna kan gå in i husen, klä ut sig eller prova att skriva sitt namn med runor. Bokningar görs via Kulturtråden. 

Utställningen kan öppna för samtal om hur böcker kan gestaltas i en utställning. Den kan vara en inspiration till att berätta om vikingatiden, barns villkor i historien, eller för att hitta på äventyr om hur det var att bo i södra Skåne för tusen år sedan.

Om produktionen

Halvdan och Meia har producerats av Barnutställningar.nu i samarbete med Järvastaden AB. Utställningen har Sverigepremiär på Folkbiblioteken i Lund och utgår från barnböckerna om Halvdan Viking och Meia, skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Mats Vänehem. Utställningen finansieras med stöd från Region Skåne.

Foto: Ola Falk
 

Sök

Språk